Granota arlequin

La granota pintada o granota arlequí ( Atelopus varius )està catalogada en perill crític d’extinció per la IUCN.

La raó que estigui en perill crític és que va tenir un dràstic descens de la seva població, estimat en més d’un 80 % de la seva població en tan sol 3 generacions principalment per un fong infecciós. Tan malament ha arribat a estar que per algun temps se li ha arribat a donar per extinta a Costa Rica. Afortunadament fa poc es van trobar a aquestes granotes en la naturalesa, per la qual cosa ha tornat a sorgir l’esperança de la seva recuperació.

Aquesta espècie es distribuïa a les terres mitjanes al llarg de les serralades, incloent la Fila Costeña al sud del Vessant Pacífic, entre els 800 i 1500 m. No obstant això, les seves poblacions van desaparèixer en la major part de la seva distribució a Costa Rica a principis de la dècada dels 90. Actualment segons la IUCN a Costa Rica queden granotes arlequí en Quepos, i segons la recerca d’uns científics en Talamanda.

Es troben a Costa Rica i Panamà. Els suposats registres de Colòmbia són erronis.

Viuen prop de rius i fetes fallida, així com en zones que contenen cernidos d’aigua provinent de dins del bosc tropical Montano Humit.

És una petita granota d’aspecte més aviat allargat amb coloració variable. El color del seu dors és generalment de color negre o marró amb un mosaic de taques i ratlles que poden ser ataronjades, grogues, vermelloses, i fins i tot verdes i blaves. El ventre és de color blanquecino, groc, taronja i/o vermell. La seva coloració indica als possibles depredadors que és verinosa i que no han de menjar-la-hi.

Són animals de comportament diürn que formen agregacions al llarg dels rius en l’estació seca, però que es distribueixen en forma més uniforme durant l’estació plujosa.

Habitualment se li troba sobre roques i troncs prop de rierols o en esquerdes de roques durant el dia, i dins d’esquerdes o entre la vegetació durant la nit.

No gens bé i per tant depèn de zones humides on pot moure’s sense necessitat d’això. A més es mou lentament, és sedentària i menys cautelosa que altres granotes locals.

Viu 10 anys.

TERRITORI: Aquests amfibis solen moure’s en una zona de 10 metres quadrats de mitjana, on s’alimenten. No obstant això, els mascles defensen el seu territori només en l’estació plujosa. Pel que fa a la reproducció, els mascles mai s’han observat amb femelles fora del seu territori, la qual cosa suggereix que els mascles no solament usen els territoris com a llocs de forrajeo, sinó amb finalitats reproductives.

Pel que fa a les femelles, poques defensen territoris sobretot en l’estació seca, encara que persegueixen a altres femelles al seu territori principalment durant l’estació no reproductiva.

Aquestes granotes són agressives tant entre mascles com entre femelles (encara que menys) i en ocasions entre sexes, sobretot de femelles a mascles. La principal funció de l’agressió és defensar llocs de forrajeo i refugi. No hi ha indicació que les femelles defensin llocs de fresi.

ALIMENTACIÓ: Menja petits insectes com a mosques i mosquits. També s’alimenta de petits artròpodes més abundants durant l’estació seca.

VERÍ I PARÀSITS: La seva pell té el potent verí tetrodotoxina (neurotóxico) per persuadir als depredadors que l’hi vulguin menjar; No obstant això la larva de la mosca Notochaeta bufonivora (Sarcophagidae) s’alimenta d’aquesta espècie i sembla que no és afectada per aquesta defensa química. La femella diposita larves en la superfície posterior de la cuixa on escavan i s’alimenta de la musculatura, abans d’entrar en la cavitat corporal per alimentar-se dels òrgans interns. En aquestes condicions no viuen més de 4 dies.

REPRODUCCIÓ: Les parelles comencen a formar-se de 2 a 5 mesos després d’iniciada l’estació plujosa i continua unes poques setmanes dins de l’estació seca. S’estima que la oviposición comença a l’octubre fins a principis de desembre. Els gripaus dipositen els ous en l’aigua (són de color blanc i mesuren 35 mm.). Cap dels pares exhibeix cura parental.

Es reprodueix en rierols i en altres zones d’aigües no estancades, on la femella diposita entre 30 i 75 ous que el mascle fertilitza en el amplexo. Els ous eclosionan en unes 36 hores d’on surten els capgrossos. .